Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové čtverečky
Bramborové čtverečky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Bramborové čtverečky

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1733 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 289 g
Tuky 42 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální příloha, kterou pohodlně připravíte den předem a před podáváním ji jen necháte v troubě dopéct. Bramborové čtvrečky jsou navíc velmi efektní.

Suroviny

brambory 1,5 kg
oloupané, varný typ A nebo B
+ rozpuštěné na potření
česnek 1 stroužek
drcený
vývar zeleninový 75 ml
sůl

Postup

1

Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, dobře to půjde na mandolíně nebo použijte robot s krouhacím nástavcem.

2

Máslo a česnek dejte do malé pánve a nechte máslo pomalu rozpustit. Poté lehce zvyšte plamen a nechte pár minut smažit, česnek ale hlídejte, chcete jej jen dozlatova. Vmíchejte vývar, osolte a nechte lehce zchladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Čtvercovou formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte papírem na pečení (můžete ji též jen vymazat máslem).

4

Brambory promíchejte s máslovým vývarem a přesuňte (včetně vývaru) do formy, uhlaďte, zakryjte alobalem a pečte hodinu, aby byly brambory měkké.

5

Nechte zcela vychladnout, poté zakryjte dvojitou vrstvou alobalu, na něj položte čtverec kartonu a zatižte 3–4 plechovkami. Dejte do druhého dne do lednice.

6

Před servírováním vyklopte nebo vyndejte brambory z formy, nakrájejte je na 12 čtverců, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozpuštěným máslem a pečte 30–40 minut v troubě vyhřáté na 200°C, aby se prohřály a upekly dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...