Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové knedlíky se škvarky a zelím
Bramborové knedlíky se škvarky a zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové knedlíky se škvarky a zelím

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5000 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 499 g
Tuky 283 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné bramborové knedlíky se zelím jsou lahůdka, které nikdy nedokážeme odolat. Oprášili jsme rakousko-uherskou klasiku a máme pro vás recept na skvělou náplň ze škvarků s cibulkou, petrželkou a majoránkou.

Suroviny

Na knedlíky
vařené ve slupce a oloupané
mouka semolina 50 g
strouhaný
sůl
strouhanka 100 g
nebo podle potřeby
Na náplň
cibule ½ ks
vepřové sádlo 2 PL
česnek 1 stroužek
petrželka 1 PL
hladkolistá, nakrájená nadrobno
majoránka (drhnutá) 1 ČL
Na zelí
nebo špek
vepřové sádlo 2 PL
zelí kysané 600 g
pepř 5 kuliček
jalovec 4 kuličky

Postup

1

Brambory nastrouhejte najemno, přidejte mouku, semolinu, muškátový oříšek a sůl. Promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.

2

Cibuli a škvarky nakrájejte nadrobno. Cibuli orestujte na sádle dozlatova, přidejte škvarky, česnek, petržel, majoránku a promíchejte. Směs přesuňte na alobal a vytvarujte do válečku, zabalte a dejte chladit (nebo krátce do mrazáku), tak se s náplní bude lépe pracovat. Poté ji nakrájejte na špalíčky a postupně každý zabalte do bramborového těsta. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě 10-12 minut.

3

V pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm strouhanku dozlatova a dokřupava.

4

Na zelí nakrájejte slaninu a cibuli nadrobno. Orestujte společně na sádle, aby slanina pustila tuk a cibulka byla dosklovita. Přidejte vymačkané a pokrájené zelí, bobkový list, pepř a jalovec. Promíchejte a nechte zelí prohřát. 

5

Knedlíky podávejte se zelím a strouhankou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...