Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brioškový nákyp s lesním ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6041 kcal
Bílkoviny 229 g
Sacharidy 657 g
Tuky 252 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak trochu žemlovka, tak trochu francouzský toust. Kynuté těsto ale posouvá tohle jídlo o několik úrovní výš.

Suroviny

vejce 4 ks
máslo ¾ hrnku
voda ¾ hrnku
med ¼ hrnku
sůl 2 ČL
droždí sušené 1,5 ČL
Na náplň
vejce 3 ks
ricotta 250 g
med ¼ hrnku
lze nahradit javorovým sirupem
směs – maliny, borůvky, jahody...

Postup

1

V míse smíchejte vejce, máslo, vodu, med, sůl a droždí. Přisypte mouku a promíchejte, aby se těsto spojilo. Nepotřebuje nijak zvlášť hníst a už vůbec nemusíte zapínat robota, vystačíte si s vařečkou. Zakryjte fólií a dejte stranou na cca 2 hodiny, aby vykynulo. Poté je rozdělte na poloviny, jednu dejte do mrazáku na příště. Zbylé těsto na dobře pomoučené ploše vyválejte na plát o síle asi 2 cm a nakrájejte na kousky velikosti sousta. 

2

Troubu předehřejte na 160 °C. Prošlehejte vejce, ricottu a med ve velké míse. Přidejte nakrájené těsto, ovoce a velmi jemně promíchejte. Vše přesypte do máslem vymazaného pekáčku a pečte cca 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Zmražené těsto stačí nechat povolit jen tak, aby se dalo nakrájet na kousky. Poté postupujte podle receptu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...