Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 30
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2062 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 102 g
Tuky 123 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní víno & jemné máslo, to s rybou vždycky dokonale ladí.

Suroviny

candát 2 filety
sůl a pepř
špek 50 g
sušený
suché
Na brambory
typ B, na kostky
kopr 1 PL
čerstvý, nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
pažitka 2 PL
najemno nasekaná

Postup

1

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je rozšťouchejte a našlehejte s máslem, ohřátou smetanou a bylinkami. Podle chuti osolte a opepřete. Uchovejte horké.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Do litinového kastrolu rozložte porce candáta, osolte, opepřete a pokryjte je slaninou. Přidejte máslo nakrájené na plátky a dejte do trouby.

3

Po 8 minutách, jakmile se máslo rozpustí a slanina se začne opékat, přilijte asi 70 ml vína a máslovo-vinnou šťávou přelijte rybu. Vraťte do trouby na 3–5 minut. Až se téměř odpaří, znovu trochu podlijte dalším vínem a vraťte do trouby. Proces opakujte asi ještě třikrát, až bude candát dozlatova opečený. Pečení trvá celkem asi 30 minut (podle výšky filetů). Podávejte přelité šťávou a s bylinkovou kaší.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...