Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chowder s treskou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1783 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 102 g
Tuky 79 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka coby hlavní chod? Proč ne!

Suroviny

slanina 150 g
na kostičky
malá, nadrobno
pórek 1 ks
na kolečka, důkladně propláchnutý
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 600 ml
rybí, lze nahradit vodou
oloupané, na kostky
alespoň 33%
dobrý, výrazný, nastrouhaný
treska 450 g
bez kůže a kostí, na cca 4cm kousky
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem opečte slaninu na tuku, který pustí, dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte.

2

V tuku v rendlíku rozpusťte máslo, vsypte cibuli a pórek. Opékejte na středním ohni asi 4 minuty, přilijte trošku vody, zmírněte oheň a přiklopte rendlík. Duste asi 8 minut, aby vynikla sladkost zeleniny.

3

Pak zaprašte moukou, promíchejte, osolte a opepřete a vlijte vývar či vodu. Přiveďte k varu, občas přitom promíchejte, pak vsypte brambory. Zmírněte oheň na střední a vařte, aby brambory změkly, ale nerozpadaly se.

4

Pak přidejte smetanu a sýr. Znovu přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na střední a vařte 3 minuty. Směs by měla být dost hustá – není-li, rozmačkejte trochu brambor spodkem lžíce či vidličkou a promíchejte.

5

Ještě trochu zmírněte oheň a vsypte nakrájenou rybu. Stačí jí jen jemné provaření, asi 2,5 minuty (je důležité ji neuvařit moc!). Podle chuti dosolte a dopepřete, přidejte petrželku a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete spolu se sýrem a smetanou přidat také 100–150 g mražené či okapané sterilované kukuřice.

RYBÍ VÝVAR
Do pekáče dejte skelety ze 3–5 ryb, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, obojí přepůlené a řezem nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20–30 minut dozlatova. Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 litru vody, přidejte 2 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném ohni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...