Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 684 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 24 g
Tuky 55 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Baby cuketky jsou oproti svým starším a přerostlým sestrám krásně křupavé. Citronovo-mátové cuketky jsou navíc svěží a krásně se hodí jako zeleninová příloha ke grilování. Ale pojídat je můžete i samotné jako lehkou večeři. 

Suroviny

olivový olej 4 PL
+ na potření
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
česnek 3 stroužky
drcené
sůl mořská
baby cuketa 16 ks
podélně rozpůlená (nebo méně větších, nakrájených na tlusté podélné půlplátky)
máta 1 svazek
nakrájená natenko
jarní cibulka 2 ks
nakrájená natenko

Postup

1

Na marinádu prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu i kůru a drcený česnek. Osolte a nalijte do velké zapékací nádoby.

2

Cuketky potřete trochou dalšího oleje. Na silném ohni pořádně rozehřejte grilovací pánev. Pokládejte na ni cuketky (podle potřeby po dávkách) řezem dolů a opékejte asi 5 minut, aby se na nich udělaly pěkné proužky, pak je obraťte a opékejte ještě pár minut.

3

Poté je položte řeznou stranou dolů do nádoby s marinádou. Až opečete všechny cuketky, nechte je marinovat cca 1 hodinu při pokojové teplotě.

4

Cuketky podávejte na talíři, pokropené trochou marinády a posypané mátou a jarní cibulkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...