Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1577 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 56 g
Tuky 126 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně. 

Suroviny

oloupané a nakrájené na klínky
olivový olej 2 PL
vinný ocet červený 60 ml
tymián 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
drobná
hlíva královská nebo žampiony nakrájená na tenoučké plátky
rozdrobená + další k podávání
Na zálivku
olivový olej extra panenský 80 ml
vinný ocet červený 60 ml
bylinky 1 hrst
míchané – petrželka, máta, bazalka
ančovičky (konzerva) 1 ks
sardelové filátko nasekané najemno
kapary 1 PL
nasekané
rozmarýn ½ PL
čerstvý nasekaný
tymián ½ PL
čerstvý nasekaný
česnek ½ stroužku
nakrájený nadrobno
hořčice dijonská ½ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.

2

Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.

3

Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.

NĚCO NAVÍC
Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...