Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketový koláč s černými olivami
Cuketový koláč s černými olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketový koláč s černými olivami

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5818 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 163 g
Tuky 487 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný koláč s oříšky v těstě a velmi jemnou ricottovou náplní představuje ideální způsob, jak si vychutnat křehké mladé cukety. Pokud chcete mít náplň pevnější a výraznější, použijte namísto ricotty fetu a náplň méně osolte.

Suroviny

+ na poprášení
lískové oříšky 30 g
opražené, mleté nebo mandle
sůl 1 ČL
máslo 120 g
studené, nakrájené na kostičky
voda 1 PL
studená
Na náplň
cuketa 150 g
mladá, podle chuti oloupaná, nastrouhaná najemno
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
ricotta 250 g
dobře vykapaná, rozdrobená
tymián 2 PL
čerstvé lístky + na ozdobení
nejlépe více než 35%
olivový olej panenský
trocha
nakrájené na kolečka

Postup

1

Do mísy robotu vložte mouku, mleté oříšky či mandle a sůl. Přidejte nakrájené máslo a rychlými pulzy zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a opět rychle zpracujte, než po troškách přilijete a zapracujete studenou vodu, abyste získali hladké těsto. Těsto vyjměte, zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na 1 hodinu do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyjměte z chladničky a na mírně pomoučněné ploše ho vyválejte tak, aby se jím dala vyložit forma na koláč o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem včetně stěn, a ještě přesahovalo. Těsto vložte a vtiskněte do formy a přebytečné nechte viset dolů přes okraj. Pokud by se těsto po rozválení příliš drolilo, dejte ho před vkládáním do formy na chvíli do chladničky.

3

Na těsto ve formě položte kus pečicího papíru a zatižte ho keramickými či sušenými fazolemi apod. Vložte do trouby a pečte 15–20 minut. Pak vyndejte z trouby, odstraňte papír se zátěží a vraťte do trouby na dalších 10–15 minut, aby těsto bylo pěkně zlatohnědé a propečené. Formu s korpusem opět vyjměte z trouby a troubu stáhněte na 140°C.

4

Zatímco se peče korpus, vsypte na náplň nastrouhanou cuketu do cedníku a dejte pod ni mísu. Posypte 1/2 lžičky vločkové soli, promíchejte a nechte stát 30 minut, aby vykapala tekutina. Pak ji ještě vymačkejte v čisté utěrce. Cuketu dejte do mísy spolu s ricottou, tymiánem, žloutky a smetanou. Podle chuti osolte, opepřete a dobře promíchejte.

5

Dno korpusu potřete olivovým olejem. Vlijte náplň, uhlaďte, rovnoměrně posypte olivami a pečte 25–40 minut ve ztlumené troubě. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte ozdobený tymiánovými lístky smíchanými s trochou olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...