Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Daňčí kýta se zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 41
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5321 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 490 g
Tuky 156 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět. Recept je na celé obědové menu a proto si vyhrňte rukávy a vzhůru do práce. Pečená daňčí kýta je totiž skvělý zvěřinový oběd, na který se rozhodně vyplatí počkat.

Suroviny

kýta
špek 100 g
česnek 3 stroužky
drcený
jalovec 5 kuliček
sůl a pepř
nahrubo
vývar
na podlévání
Na zelí
na kostičky
na kostičky, nakrájené na stejně velké kostičky jako slanina
zelí kysané červené 1 bal
slité nepropláchnuté
med 2 PL
ovocnější, lehčí
brusinková zavařenina 100 ml
Na knedlíky
housky 8 ks
cca 400 g, den staré
rozpuštěné
mléko 400 ml
vejce 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
mouka pšeničná hrubá 4 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení (viz Něco navíc). Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2

Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3

Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.

NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

11.03.2021 13:10

Dobrý den, prosím o informaci, jak dlouho se vaří knedlíky?
Děkuji

12.03.2021 09:48

Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.

Mějte se hezky, redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...