Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí levandulová sodovka

Domácí levandulová sodovka

4.1/5 Počet hodnocení: 16
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sodovka, kterou musíte mít po ruce, až se vydáte na piknik, anebo až budete jen tak relaxovat na zahradě. Je krásně osvěžující a navozuje libé pocity... 

 

Suroviny

levandule 10 g
sušená, lze nahradit 7 ksčerstvých květenství
120 ml
tekutý med
sodovka
na dokončení
led
na dokončení
na dokončení

Postup

1

Asi 250 ml vroucí vody zalijte levanduli a nechte 20–30 minut louhovat. Pak vmíchejte med a nechte ho důkladně rozpustit. Pokud používáte sušenou levanduli, sceďte, pokud čerstvou a sirup spotřebujete tentýž den, můžete ji nechat ve sklenici.

2

Vzniklý sirup nařeďte sodovkou v poměru 1 : 5, přidejte led a plátky citronu. 

NĚCO NAVÍC

  • Sladkost sirupu jednoduše upravte přidáním nebo naopak ubráním medu. 
  • Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...