Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí listové těsto
Domácí listové těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí listové těsto

4.5/5 Počet hodnocení: 71
Více než hodinu Snadné Na 1kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2795 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 320 g
Tuky 126 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí listové těsto vyžaduje trochu úsilí a času, ale jinak je příprava hračka. Náš recept je na cca 1 kg těsta, které však můžete uchovat v mrazáku na příště. Během rozvalování vždy odstraňte přebytečnou mouku, aby těsto nebylo tvrdé. Rovněž dodržujte dobu odležení mezi jednotlivými fázemi rozvalování. Domácí listové těsto oceníte při přípravě závinů, kremrolí i slaných šneků.

Suroviny

máslo 125 g
vychlazené, na kostičky
sůl 1 špetka
z 1/2 citronu
máslo 2 kostka
à 250 g (celkem tedy 500 g), podélně nakrájené na 10 plátků

Postup

1

V robotu zpracujte mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku. Přilijte 250 ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněťte, jen až se těsto spojí.

2

Pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Roztlačte ho na silnější placku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte přes noc do chladničky.

3

Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na plát 25 x 60 cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám.

4

Střední třetinu těsta pokryjte plátky másla z první kostky. Přes máslo přeložte třetinu těsta zprava. Povrch pokryjte plátky másla ze zbylé kostky a přeložte přes něj zbylou třetinu prázdného těsta zleva. Převraťte těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet mějte nalevo.

5

Těsto rozválejte opět na plát 25 x 60 cm. Znovu těsto složte na třetiny stejně, jako jste to dělali v předchozím kroku. Otočte o devadesát stupňů po směru hodinových ručiček a převraťte jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujte potřetí.

překládání těstaskládání listového těsta

 

6

Zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky ztuhnout; trvá to 2–3 hodiny. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...