Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Apetit z Alcronu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort o průměru 28 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6312 kcal
Bílkoviny 702 g
Sacharidy 311 g
Tuky 233 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký letní dort, který zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Nemusíte se bát, na Apetit pikniku jsme sice servírovali 3 velké dorty, abychom mohli pohostit co nejvíce lidí, ale pro vás jsme množství přepočítali pouze na 1 dortovou formu.

Suroviny

vejce 4 ks
velká
slunečnicový olej 58 g
semínka vyškrábnutá
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
na vymazání formy
borůvkový džem
na promazání
Na krém
želatina 4,5 plátku
plnotučný, ve vaničce
semínka vyškrábnutá
na ozdobení
na ozdobení
cukrové a čokoládové zdobení
čokoládové lískty na ozdobení

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180 °C. Šlehejte vejce a cukr do husté světlé pěny. Přidejte olej a semínka vanilky, pak do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Vlijte do máslem vymazané formy nebo ráfku a pečte 35 minut. 

2

Hotový korpus nechte zcela vychladnout, pak jednou vodorovně prokrojte. Spodní i horní plát pomažte na řezné straně džemem. 

3

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Vyšlehejte tvaroh s většinou smetany (pár lžic smetany ponechte stranou) a vanilkou na hladký krém. Vymačkanou želatinu zahřejte s odloženou smetanou, aby se rozpustila a vlijte do krému. Dobře promíchejte. Krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Na spodní plát džemem nahoru naneste krémem středně velké pusinky, jednu vedle druhé a přiklopte druhým plátem, namazanou stranou dolů. Na horní hladkou část korpusu naneste stejným způsobem zbytek krému. Zdobte bohatě ovocem a čokoládou, před podáváním nechte několik hodin proležet v chladu. Pak krájejte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...