Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort „Mangový sen“
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 121
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 1 dort o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12325 kcal
Bílkoviny 830 g
Sacharidy 1044 g
Tuky 532 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třetí příčku v pekařské soutěži obsadil dort „Mangový sen“ Petry Sokolové. Je nadýchaný jako peříčko a uvnitř stejně nádherný jako zvenku. Jemné smetanové tóny skvěle doplňuje šťavnaté mango! Zdobí ho krupavé sněhové pusinky, lahodné mangové makronky a nakyslá mochyně. Úžasný narozeninový dort, který vyžaduje už jistou dávku cukrářské zkušenosti, ale pokusili jsme se popsat recept tak detailně, aby byl jasný a srozumitelný pro každého.

Suroviny

Na makronky
bílek 140 g
Na mangovou ganache
nalámaná
alespoň 90%
Na pusinky
Na mangové želé
želatina 3 plátky
alespoň 90%
Na korpus
vejce 6 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 60 g
+ navíc na vysypání formy
na vymazání formy
Na mangový krém
želatina 2 plátek
alespoň 90%
Na krém z mascarpone
Na ozdobení

Postup

1

MAKRONKY: Nad vodní lázní zahřejte 70 g bílků a krupicový cukr na 70 °C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha sníh. Mísa by měla zchladnout na pokojovou teplotu.

2

Mandlovou mouku 3x prosejte, poté přidejte moučkový cukr, znovu prosejte a lehce promíchejte metličkou. Ke směsi mouky a moučkového cukru přidejte 70 g nevyšlehaných bílků a postupně přidejte i vyšlehaný sníh a opatrně těsto promíchejte kuchyňskou stěrkou. Dejte pozor, abyste těsto neměli příliš řídké. Mělo by ze stěrky líně stékat.

3

Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem (nebo teflonovou podložkou) stříkejte makronky. S plechem poté párkrát uhoďte o pracovní plochu, aby z makronek vyšel zbylý vzduch, a nechte asi 30 minut zaschnout.

4

Zatímco makronky schnou, předehřejte troubu na 135 °C. Pečte asi 13 minut (větší makronky 20 minut). Pak nechte vychladnout a poté naplňte mangovou ganachí.

5

MANGOVÁ GANACHE: Mangové pyré zahřejte těsně pod bod varu a zalijte jím připravenou čokoládu. Míchejte, dokud není ganache hladká, přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne vychladnout. Pomocí cukrářského sáčku připravenou ganachí naplňte makronky.

6

SNĚHOVÉ PUSINKY: Nad vodní lázní zahřejte bílky s cukrem na 70 °C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha. Mezitím rozehřejte troubu na 90 °C. Sněhem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Dejte do trouby a po vyskočení snižte teplotu na 60 °C a sušte asi 45 minut podle velikosti pusinek.

7

MANGOVÉ ŽELÉ: Dortovou formu o průměru 16 cm vyložte potravinářskou fólií. Želatinu namočte do studené vody a nechte 10 minut bobtnat. Pyré přiveďte k varu, stáhněte z plotny a vmíchejte vyždímanou želatinu. Vlijte do připravené formy a dejte do lednice.

8

DORTOVÝ KORPUS: Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu s vyšším okrajem o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny a poté do ní za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte olej. V druhé míse vyšlehejte bílky a 70 g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmíchejte do žloutkové směsi. Nahoru prosejte mouku a zlehka, ale důkladně ji zapracujte do těsta. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35–45 minut dozlatova. Nechte korpus vychladnout. Vychladlý korpus zarovnejte a dvakrát prokrojte, abyste získali tři pláty.

9

MANGOVÝ KRÉM: Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji 10 minut bobtnat. Pyré s cukrem zahřejte pod bod varu, stáhněte z plotny a vmíchejte vyždímanou želatinu. Nechte lehce zchladnout, přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka. Smetanu ušlehejte do polotuha a postupně ji zapracujte do mangové směsi. Dvě třetiny krému navrstvěte na první plát korpusu, uzavřený do stahovacího ráfku vyloženého pečicím papírem, a uložte do lednice.

10

Mezitím připravte KRÉM Z MASCARPONE: Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte do pevného hladkého krému.

11

Z lednice vyndejte mangové želé a první díl korpusu s krémem. Na krém položte druhý díl korpusu. Natřete na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone, na střed položte mangové želé a potřete zbytkem mangového krému. Nahoru položte třetí korpus a dejte aspoň na hodinu vychladit.

12

Sundejte ráfek a celý dort potřete krémem z mascarpone, uhlaďte a uložte zpátky do lednice.

13

Před podáváním povrch dortu OZDOBTE mangovým pyré a tenkými plátky manga, mochyněmi a připravenými makronkami a pusinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...