Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dukka s novým olivovým olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 32 g
Tuky 265 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Egyptskou směs oříšků a koření dukka lze uchovat až měsíc v uzavřené dóze. Podává se jako rychlý předkrm a v kombinaci s prvním olivovým olejem sezony se jí nebudete moct nabažit...

 

Suroviny

pistácie 4 PL
vyloupané
lískové oříšky 6 PL
sezamová semínka 4 PL
římský kmín 2 PL
koriandrová semínka 1 PL
sůl vločková 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě drcený
olivový olej extra panenský 150 ml
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Pistáciové a lískové oříšky rozložte na plech a pražte pomalu asi 15 minut, až začnou vonět. Na posledních 5 minut přidejte sezamová semínka. Oříšky pak nasekejte nahrubo.

2

V pánvi nasucho krátce opražte římský kmín a koriandr a lehce podrťte v hmoždíři. Smíchejte s oříšky, sezamem, solí a pepřem.

3

Nasypte do misky. Vedle nalijte olivový olej. Kousek chleba namočte do oleje, pak do směsi dukka a kousněte si.

NĚCO NAVÍC
Základní směs můžete podle chuti obohatit o další přísady: jiné druhy ořechů, praženou cizrnu, sušené bylinky, chilli, sušenou citronovou kůru, fenykl, skořici, hřebíček, kurkumu, cukr atd.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...