Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky
Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky

3.9/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5374 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 751 g
Tuky 83 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Směs batátů, černých fazolí a rajčat je výživná a lahodná sama o sobě. Když ji ovšem ukryjete pod čedarové knedlíčky, které jsou uvnitř vláčné a na povrchu krásně dozlatova vypečené, vznikne opravdu zábavné jídlo, kterého se nebude moci nabažit celá rodina. 

Suroviny

rostlinný olej
nakrájená nadrobno
sůl
batáty 250 g
oloupané a nakrájené na kostičky, nebo směs batátů a máslové dýně, oloupaných a nakrájených na kostičky
2 konzervy červených fazolí v chilli omáčce nebo 2 konzervy černých fazolí
voda 250 ml
+ 4 lžíce ledové vody do těsta
chilli pasta chipotle
pepř
čerstvě mletý
kypřicí prášek do pečiva 2 g
nakrájené na kostičky
vyzrálý, nastrouhaný
zelená chilli paprička nakrájená na tenké plátky

Postup

1

Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte na středním ohni trochu rostlinného oleje. Přidejte cibuli a špetku soli a restujte 7 minut do změknutí. Vhoďte batáty (nebo směs dýně a batátů) a několik minut je restujte, než přidáte rajčata, fazole a 250 ml vody. Vmíchejte pastu chipotle a podle chuti osolte a opepřete (případně okořeňte). Přiklopte pokličkou a na mírném až středním ohni zvolna vařte 25 minut nebo dokud se množství tekutiny nezredukuje a batáty nezměknou.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a ½ lžičky soli. Přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte nastrouhaný čedar a poté rychle zapracujte 4 lžíce studené vody. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vytvarujte kuličku. Kuličky rozložte na směs v hrnci, vložte do trouby a odkryté pečte 15–20 minut, nebo dokud se knedlíčky nenafouknou a nezískají zlatavou barvu. Pokrm podávejte s jalapeňo papričkou podle chuti. 

Fotografie a recept převzaty z BBC Good Food.

Komentáře

05.10.2022 12:03
Do knedlíčků méně mouky a přidat nějaké kořeni a něco zeleného (Petrželka/Koriandr) je to takové bez chuti.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...