Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolkový salát à la Caesar
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4407 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 110 g
Tuky 320 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Volně jsme se inspirovali klasickým salátem Caesar, vypůjčili si jeho nepřekonatelnou zálivku a zkombinovali ji se zelenými fazolkami. Výsledek nás naprosto uchvátil! 

Suroviny

slanina 120 g
libovější, na plátky
velká
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
vejce 4 ks
fazolky zelené 700 g
parmazán 3 hrsti
ančovičky (konzerva)
nasekaná filátka (nemusí být)
Na krutony
menší, nakrájená nebo natrhaná
olivový olej 1 PL
Na zálivku
česnek 1 stroužek
prolisovaný
ančovičky (konzerva) 2 ks
filátka
hořčice dijonská 1 ČL
worcesterská omáčka 1 ČL
majonéza 240 ml
nastrouhaný najemno
2–4 podle potřeby, na ředění
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na zálivku rozmixujte všechny suroviny dohladka (začněte se 2 lžícemi mléka). Podle chuti dolaďte solí a pepřem a podle potřeby nařeďte ještě trochou mléka (ale nepřežeňte to, aby zálivka přilnula k ostatním přísadám). Odložte do chladničky.

2

Slaninu vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10–15 minut dokřupava, pak ji osušte papírovými utěrkami.

3

Současně vložte druhý plech s ciabattou na krutony promíchanou s olejem a upečte dozlatova (během pečení 1–2x protřeste).

4

Mezitím kuřecí prsní řízky vodorovně rozpulte (aby vznikly ploché plátky). Z obou stran osolte a opepřete. Ve větší pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Opékejte nejprve 5 minut z jedné strany, pak obraťte a opékejte z druhé strany 2 minuty. Vyjměte z pánve, zakryjte volně alobalem a nechte 5 minut odpočívat (šťáva vytékající poté po zapíchnutí nože doprostřed masa by měla vytékat čirá). Pak maso úhledně nakrájejte.

5

Vejce uvařte nahniličko: v rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce a vařte 7–8 minut. Poté je slijte, pořádně zchlaďte v ledové vodě, oloupejte a rozpulte.

6

Fazolky povařte zhruba 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, prolijte studenou vodou a nechte dobře okapat či osušte v čisté utěrce.

7

K podávání promíchejte fazolky s polovinou kuřecího masa a vykřupané slaniny a s částí krutonů, trochou parmazánu a podle chuti i sardelovými filátky. Salát poklaďte rozpůlenými vejci, dalším parmazánem, zbývajícím masem a slaninou. Podle chuti opepřete. Zálivku a odložené krutony podávejte zvlášť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...