Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2x3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3350 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 392 g
Tuky 71 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden recept - dvě polévky! Dáte přednost čiré nebo krémové verzi?

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 3 plátek
nakrájená nahrubo
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na kostičky
česnek 2 stroužek
na plátky
šalvěj 4 PL
navíc na ozdobení
4x400g, scezené a propláchnuté, lze nahradit i černookými fazolkami
vývar kuřecí 2 l
horký, nejlépe méně slaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
bageta, ciabatta, z části opečte krutony
hobliny

Postup

1

V rendlíku s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni olivový olej a opečte na něm slaninu dozlatova. Přesuňte ji na talíř vyložený papírovými utěrkami. Je-li to nutné, odstraňte z rendlíku přebytečný tuk, ale část tuku v něm ponechte.

2

Do rendlíku dejte cibuli a řapíkatý celer, opékejte, aby změkly, asi 5 minut. Zhruba v polovině přidejte česnek a čerstvou šalvěj. Potom do rendlíku přidejte fazole. Zalijte litrem vývaru, přiveďte k varu a asi 5-10 minut vařte, aby se fazole prohřály.

NA KRÉMOVOU VERZI:
Odeberte polovinu tekutiny z hrnce, spolu s asi polovinou fazolí, zeleniny a šalvějových lístků. Přidejte polovinu opečené slaniny a rozmixujte dohladka, podle potřeby zřeďte zbývajícím vývarem (cca polovinou) či dále trochou vody. Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte s parmazánem a krutony, popřípadě ozdobte dalšími šalvějovými lístky.

NA ČIROU VERZI:
Nařeďte zbývajícím vývarem (cca 500ml). Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte se zbývající slaninou. Doplňte pečivem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...