Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2477 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 361 g
Tuky 58 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustá a krémová, a přitom bez jíšky. Takhle vaří fazolovku ve školní jídelně ZŠ a MŠ Tusarova, která se pyšní titulem Jídelna snů.

Suroviny

namočené přes noc
olivový olej 50 ml
cibule 100 g
nadrobno
česnek 2 stroužek
na plátky
mrkev 100 g
na kostičky
celer 100 g
na kostičky
vývar zeleninový 1,5 l
sůl
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Namočené fazole uvařte v 1,5 litru vody doměkka, trvá to asi hodinu i déle (vody dejte raději víc – nedolévejte studenou vodou).

2

Mezitím ve větším hrnci na olivovém oleji orestujte dozlatova všechnu nakrájenou zeleninu, zalijte ji vývarem a pak do hrnce přidejte rajčata (můžete je propasírovat přes síto), vhoďte bobkové listy a nechte vařit na mírném plameni, až bude zelenina měkká.

3

Polovinu uvařených fazolí vyjměte, rozmixujte na hladkou kaši, přidejte je do hrnce s polévkou a promíchejte. Nakonec přidejte druhou polovinu vařených fazolí v celku, dosolte a posypte nasekanou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

18.09.2015 07:17

takové polévky mám moc ráda, určitě brzy vyzkouším. Zeleninový vývar nevařím, zvykla jsem si Knorr bohaté bujony, jsou bez glutamátu, barviv a konzervantů, dodají polévce "silnější" chuť - tak 2 kelímky přidám, jinak se budu držet postupu a rozpisu surovin. Už se těším.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...