Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami
Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami

4.7/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 262 g
Tuky 82 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží bylinková omáčka chimichurri skvěle doplní i klasiku v podobě grilované panenky a pečených brambor. 

Suroviny

sůl
rostlinný olej
na zakápnutí
hnědý cukr 2 PL
paprika mletá uzená 2 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
najemno nastrouhaná z 1 citronu
olivový olej 2 PL
cca 700–800 g
Na bylinkovou chimichurri
olivový olej ¼ hrnku
vinný ocet červený 3 PL
petrželka ½ hrnku
hladkolistá, nadrobno nasekaná
nakrájená nadrobno
oregano 2 PL
čerstvé, lístky překrájené nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené 1 špetka
vločky

Postup

1

Brambory omyjte (a případně oloupejte) a překrojte nejdříve na polovinu, poté nakrájejte na silnější plátky. Povařte cca 10 minut ve vroucí osolené vodě, poté slijte, vsypte do pekáčku, zakápněte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova.

2

V menší misce promíchejte cukr, papriku, římský kmín, citronovou šťávu a 1 lžičku soli. Přilijte olivový olej, promíchejte a směsí potřete panenku. 

3

Rozpalte gril a maso na něm ze všech stran opékejte. Do růžova propečená panenka bude mít ve středu teplotu 60 °C. Pokud ji budete dělat na pánvi (nejlépe nerezové či litinové), zprudka ji opečte a poté dejte dopéct do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut. 

4

Na bylinkovou chimichurri smíchejte v misce všechny ingredience. 

5

Panenku nechte 10 minut odpočívat a poté nakrájejte na silnější plátky. Podávejte s bylinkovou chimichurri a bramborami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...