Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Halušky s brynzou a slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 45
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6408 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 741 g
Tuky 223 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít. Od teď halušky s brynzou a slaninou zvládnete jako profík.

Suroviny

moučné, omyté, oloupané
až 300 g, množství závisí na druhu brambor
špek 350 g
prorostlý, nejlépe gazdovský
rostlinný olej 3 PL
brynza 550 g
kvalitní
sůl

Postup

1

Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.

 
2

Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.

3

Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.

příprava brambor na halušky

4

Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).

5

Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.

6

Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.

7

Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.

8

Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.

vaření halušek

JAK HALUŠKY PODÁVAT

  • Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť.
  • Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická.
  • Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny.
  • Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

17.02.2016 12:30

Šla by použít celozrnná mouka? Děkuji

18.02.2016 12:16

Dobrý den, já myslím, že určitě šla, ale musíte být připravená na to, že halušky budou chutnat jinak. Navíc jí bude potřeba jiné množství, protože trochu jinak váže vodu. Přidávejte jí proto postupně po menších dávkách.
Mějte se moc hezky,
Martina

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...