Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami
Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na 18 koulí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2660 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 90 g
Tuky 193 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koule nás úplně nadchly, kdo je ochutnal, nemohl uvěřit, že v nich opravdu není maso!

Suroviny

nebo jiné dlouhé těstoviny (spaghettini, klasické makarony nebo linguine)
petrželka
pár snítek, na ozdobení
NA OMÁČKU
mrkev 1 ks
menší, nakrájená na drobné kostičky
řapíkatý celer 1
řapík, nakrájený na drobné kostičky
nakrájená nadrobno
sůl
olivový olej 60 ml
NA KOULE
hřibovité
olivový olej 4 PL
+ na potření
malá, nakrájená najemno
nasekaných najemno
šalvěj špetka
rozdrobeneá, sušená
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
tofu 600 g
pevné
sůl
pepř
čerstvě mletý
pekanové ořechy 50 g
nasucho opražených a nasekaných najemno
vejce 2 ks

Postup

1

Založte omáčku. Vložte rajčata do hrnce a vsypte k nim mrkev, řapíkatý celer i cibuli a sůl. Zamíchejte a vařte odkryté na mírném plameni 30 minut. Čas od času promíchejte. Po půlhodině přilijte olivový olej a mírně zvyšte plamen, aby omáčka lehce bublala a více se odpařovala. Vařte takto ještě 15 minut a průběžně míchejte, podle chuti na závěr ještě dosolte.

2

Zatímco se omáčka vaří, zalijte sušené hřibovité houby troškou teplé vody a nechte nasáknout. Pak sceďte, vymačkejte z nich důkladně tekutinu a nasekejte najemno. Rozehřejte pánev se 2 lžícemi oleje a opékejte cibuli. Jakmile začne měknout, přidejte žampiony, šalvěj a opékejte 3–4 minuty. Pak do pánve vložte nasekané sušené houby a česnek a opékejte cca 5 minut. Odložte stranou a nechte vychladnout.

3

Mezitím rozpalte troubu na 180°C a do zadní části trouby vložte menší žáruvzdornou mističku s vodou, aby se v troubě udržela pára a koule nevyschly.

4

Tofu prolisujte do mísy (ideální nástroj je lis na brambory, můžete ho ale prohnat pasírkou nebo rozmixovat), osolte a opepřete. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, nasekané pekany, vejce a houbovou směs. Důkladně propracujte do jednolité hmoty a tvarujte koule o váze cca 50 g. Pekáček vytřete olivovým olejem a naskládejte do něj koule. Pečte v horké a zapařené troubě cca 10–12 minut.

5

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu. Na talíř nandejte špagety, přidejte koule a přelijte rajčatovou omáčkou. Ozdobte snítkami petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...