Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hustá kapustová polévka z údolí Aosty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1692 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 104 g
Tuky 110 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztékající se sýr je lék na všechny neduhy světa. Užijte si jej třeba v této lahodné polévce. 

Suroviny

kapusta 800 g
1 menší hlávka
vývar zeleninový 1,5 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
pšenično-žitný, na kostičky
česnek 2 stroužky
velké, prolisované
fontina 300 g
sýr nastrouhaný nahrubo (viz Něco navíc)
nastrouhaný najemno

Postup

1

Kapustu zbavte tvrdých řapíků a listy nakrájejte na proužky. Do hrnce vlijte vývar, osolte ho a přiveďte k varu. Pak do něj vsypte kapustu. Jakmile změkne, sceďte ji, ale vývar uchovejte.

2

Na pánvi rozpalte olivový olej a 2/3 másla a opečte na ní kostičky chleba dozlatova, na závěr opékání přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku.

3

Do nádoby vhodné do trouby (nejlépe litinového hrnce), začněte vrstvit kapustu, kostičky česnekového chleba a sýr. Přidejte také vždy trochu vývaru a pokračujte do spotřebování chleba, kapusty a sýra. Zalijte zbytkem vývaru a vršek posypte parmazánem.

4

Zbylý česnek opečte krátce na pánvi na zbytku másla a obsah pánve nalijte rovnoměrně na vršek hrnce.

5

Troubu rozehřejte na 200°C a dejte pokrm zapéct na asi 25 minut. Před podáváním promíchejte a posypte čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete fontinu, můžete ji nahradit jiným dobře se rozpouštějícím sýrem, například italským provolone nebo případně kvalitní goudou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...