Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italská polévka s červenou čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2634 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 323 g
Tuky 71 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Italská polévka s červenou čočkou je skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat víc zeleniny, luštěnin a vlákniny, aniž by rodina žehrala, že je to moc zdravé,“ radí autorka receptu a odbornice na výživu a potraviny Karolína Fourová.

Suroviny

olivový olej 2 PL
středně velká, najemno
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
mrkev 3 ks
středně velká, na drobné kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kousky o hraně 0,5 cm
vývar zeleninový 1,2 l
strouhaný + k podávání
bazalka
lístky k podávání (není nutné)
pepř
čerstvě mletý
k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a opékejte dosklovita, poté přisypte česnek a opékejte ještě 2 minuty. Pak vsypte mrkev a řapíkatý celer a opékejte ještě asi 4 minuty.

2

Přidejte červenou čočku, promíchejte a restujte 2 minuty, vlijte rajčata z konzervy a vývar. Promíchejte a přidejte bobkový list, podle potřeby osolte (záleží na slanosti vývaru).

3

Přiveďte polévku k varu, pak stáhněte plamen, vmíchejte nastrouhaný parmazán a nechte jen lehce probublávat cca 40 minut. Jak bude polévka houstnout, občas ji promíchejte, aby se nechytala ke dnu.

4

Z hotové polévky vyjměte bobkový list a krátce ji promixujte tyčovým mixérem tak, aby se zahustila a byla krémová, ale pořád v ní zůstala většina zeleninových kousků.

5

Dochuťte černým pepřem, podle potřeby i solí. Posypte lístky bazalky, případně i parmazánem a jezte s pečivem. My jsme zvolili bagetu pokapanou troškou olivového oleje
a opekli ji v troubě, ale skvělý bude k polévce i kváskový chléb.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Komentáře

04.03.2023 18:01
Sice trošku hustá polévka, ale skvělá příprava na dovolenou v Itálii :-D

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...