Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jabkance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1977 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 219 g
Tuky 74 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialita z České Třebové, jež není z jablek, ale z brambor, kterým se říkalo také zemská jablka. Základ je mít dobré brambory, do těsta se totiž nepřidává žádná mouka.

Suroviny

varný typ B
ve fólii
povolené + dostatek rozpuštěného másla na polití
+ na posypání
vanilková pasta 1 ČL
rozinky 1 hrst
namočené v rumu

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte dohromady.

2

Nastrouhejte brambory najemno nebo je prolisujte. Hmotu dejte na vál či do mísy a pomocí paličky nebo tlouku (paličkou na vále, tloukem v míse) brambory tlučením zpracujte na poddajné těsto.

3

Připravte si k ruce mouku. Z těsta odeberte kuličku, na pomoučněné dlani vytvarujte placičku, naplňte tvarohem, přehněte do tvaru šátečku a utěsněte okraje. Hotové šátečky odkládejte na moukou poprášenou pracovní plochu.

4

Nepřilnavou pánev pořádně rozpalte nasucho. Opatrně podeberte jabkance obracečkou a opékejte je z obou stran nasucho dozlatova. Nepečte moc jabkanců najednou, jinak se na pánvi špatně obracejí a těsto se snadno natrhne. Hotové skládejte na talíř, polijte pořádně máslem, posypte cukrem a jezte teplé.

NĚCO NAVÍC
Tradiční je náplň jen z tvarohu, ale vyzkoušet můžete i povidla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...