Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný makovec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3614 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 267 g
Tuky 293 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší makovec je ten jablečný. Argumenty, které nelze přebít – je jednoduchý, neuvěřitelně šťavnatý a kyprý, omamně voňavý a prudce návykový. A vrstvička meruňkového džemu a čokoládová poleva z obyčejné buchty dělají opravdu luxusní moučník.

Suroviny

vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
mák mletý 250 g
ne hotová maková náplň
nebo 3 menší – např. Granny Smith nebo jiná jablka zajímavé chuti, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
řepkový olej 120 ml
meruňkový džem 4 PL
čokoládové pecičky 250 g
nebo nasekaná tmavá čokoláda (60 %)
+ navíc na vymazání formy

Postup

1

Kulatou dortovou formu (může být otevírací) o průměru 23–25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.

2

V míse vyšlehejte polovinu cukru s bílky do měkkých špiček. Dejte stranou.

3

V jiné míse utřete zbývající cukr se žloutky do bledé pěny, zhruba 3–5 minut. Pak přidejte mletý mák, nastrouhaná jablka, mouku, kypřicí prášek a olej. Dobře promíchejte.
 

4

Potom do makového těsta osmičkovým pohybem zapracujte trochu bílků, až budou skoro nerozeznatelné, opatrně zlehka zapracujte zbývající bílky, opět osmičkovým pohybem.

5

Těsto nalijte a jemně vyškrábněte do připravené formy a pečte 40 minut. Špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý korpus vyklopte na mřížku nebo servírovací talíř a sloupněte z něj pečicí papír.

6

Meruňkový džem nechte povolit v rendlíčku na mírném ohni. Pak jím pomocí štětce potřete vršek i boky korpusu.

7

Čokoládu rozehřejte s máslem a dohladka rozmíchejte – buď přímo na velmi mírném ohni, nebo na vodní lázni. Rozehřátou čokoládou potřete vršek i boky makovce a před podáváním nechte 20 minut tuhnout.

NĚCO NAVÍC
K rozehřívání čokolády můžete použít mikrovlnnou troubu. Čokoládu a máslo dejte do vhodné misky a rozpouštějte 30 sekund, promíchejte a takto pokračujte celkem 2–3 minuty, podle použitého výkonu přístroje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...