Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jambalaya
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3976 kcal
Bílkoviny 246 g
Sacharidy 322 g
Tuky 172 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jambalaya je skvělým příkladem toho, jak se v kreolské kuchyni, která je pro Louisianu typická, mísí evropské i africké vlivy s kuchyní původních obyvatel. Jambalaya je rychlý a pikantní recept z jednoho hrnce, který je plný kuřecího masa, rajčat, krevet a rýže.

Suroviny

řízky
chorizo 200 g
klobása
olivový olej 2 PL
nahrubo
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
nakrájená na proužky
česnek 2 stroužky
drcené
koření 1 PL
cajun – koupíte např. na www.koreni.cz
rýže dlouhozrnná 1 hrnek
propláchnutá
vývar kuřecí 1 l
krevety 300 g
syrové, vyloupané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 2 PL
hladkolistá

Postup

1

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo na kolečka.

2

V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kuře, vyjměte, vložte chorizo a opět opečte. Vyjměte a odložte ke kuřeti.

3

Do uvolněné pánve dejte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte, dokud cibule nezměkne (pokud je pánev moc suchá, přilijte trochu vody či oleje).

4

Přidejte koření cajun a bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět, asi minutu.

5

Vmíchejte rajčata, rýži, vývar, kuře a chorizo. Osolte, přiveďte k varu a ztlumte plamen. Za občasného míchání nechte pomalu vařit 20–25 minut, aby byla rýže měkká.

6

Těsně před koncem vaření přidejte krevetey a nechte je prohřát, až zrůžoví.

7

Pokud je třeba, přilijte ještě vodu nebo vývar, jambalaya nemá být suchá. Posypte petrželkou a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...