Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Japonský mléčný chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 44
Do 30 minut Snadné Na 1 cihlu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 256 g
Tuky 44 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale vláčný a neuvěřitelně nadýchaný chlebíček budete péct zas a znova!

Suroviny

NA TANGZHONG (VIZ NĚCO NAVÍC)
voda 100 g
NA TĚSTO
+ trošku na podsypání
nízkotučné
sůl 6 g
droždí sušené 5 g
vejce 1 ks
velké, (okolo 50 g) + 1 vejce na potření, prošlehané
voda 95 g
vlažná
změklého + na vymazání formy

Postup

1

Připravte tangzhong. Rozmíchejte dobře v rendlíku vodu s moukou, aby v ní nebyly hrudky. Dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 5 minut – mouka s vodou se spojí a bude připomínat řídkou jíšku anebo puding – za vařečkou budou na dně rendlíku zůstávat cestičky. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.

2

V míse smíchejte mouku, cukr, sušené mléko, sůl a droždí. Přidejte vejce, vlažnou vodu a vychladlou jíšku a hněťte asi 5 minut, těsto bude nejdříve drobivé, ale postupně se spojí. Pak zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10–15 minut, dokud není těsto hladké, pružné a odděluje se od stěn nádoby.

3

Nechte těsto zakryté asi 1 hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Pak vyndejte z mísy na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 3 díly (ideální je těsto zvážit, aby měl každý díl stejnou hmotnost).

4

Každý díl vyválejte do menší oválné placky a její dlouhé okraje přeložte podélně ke středu, pak zarolujte do ruličky. Šev spojte a vložte spojem dolů do vymazané formy na biskupský chlebíček. Přikryjte utěrkou a nechte znovu přibližně hodinu kynout, bochánky by měly zdvojnásobit objem a vyplnit formu.

5

Rozehřejte troubu na 180°C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut – kůrka bude zlatavá a ze středu chleba vyjde špejle suchá. Upečený chleba vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Tangzhong je nejspíš původně japonská technika (v Japonsku nazývaná judane), jak kynuté těsto udělat ještě nadýchanější a také odolnější proti vysychání. Ve světě je však známá pod čínským názvem, protože právě Číňané tento způsob přípravy těsta zpopularizovali. Při zahřívání mouky s vodou začne při teplotě 65°C škrob v mouce ‚želírovat‘, což v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...