Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní kuřátka pečená s brambůrkami
Jarní kuřátka pečená s brambůrkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jarní kuřátka pečená s brambůrkami

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5756 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 103 g
Tuky 565 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, v němž vedle kuřátek vyniká tradiční český kmín. Ten je nejlepší dvouletý, s chráněným označením původu.

Suroviny

kuře 2 ks
jarní kuřátka, každé okolo 500 g
drcený, podle chuti
a/nebo pálivá, podle chuti
sůl vločková
máslo 4 plátky
tenké
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená, k podávání
Na pečené brambůrky
varný typ B nebo C, oloupané a nakrájené na cca 2,5cm kostičky
sůl
celý
olivový olej 2 PL
Na dip
majonéza 3 PL
hustý (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou a okmínovanou vodou. Přiveďte k varu a od té chvíle vařte 5 minut, aby začaly měknout. Důkladně sceďte a protřeste.

2

Mezitím upravte kuřátka ,na motýlka‘ – položte je prsíčky dolů na prkénko a velkým nožem nařízněte či rozstřihněte kuchyň- skými nůžkami podél jedné strany páteře a rozevřete. Obvykle se pak vyřízne páteř i z druhé strany (dá se využít na vývar), ale úplně nutné to není. Pak do kůže kuřátek vetřete drcený kmín a mletou papriku podle chuti, osolte vločkovou solí. Odložte.

3

Pekáč nebo hluboký plech vyložte pečicím papírem a promíchejte na něm brambory s olejem, rozprostřete je v jedné vrstvě. Pak nad brambory umístěte mřížku a na ni naaranžujte kuřátka kůží nahoru. Na každé položte 2 plátky másla. Pečte cca 40–45 minut, aby kuřátka byla tak akorát propečená, v polovině opatrně promíchejte brambory. Upečená kuřátka vyjměte na nahřátý talíř a volně zakryjte alobalem. Brambory opět promíchejte
a vraťte do trouby péct na dalších 10–15 minut, aby zezlátly a zkřupavěly, pokud takové ještě nejsou (můžete přitom zapnout gril či zesílit troubu, ale hlídejte, abyste je nespálili).

4

Mezitím důkladně promíchejte majonézu s jogurtem a pak zlehka vmíchejte kečup.

5

Kuřátka a brambůrky podávejte ozdobené petrželkou, popřípadě další vločkovou solí, a doplněné dipem.

NĚCO NAVÍC
Místo kečupu můžete do dipu vmíchat nakrájené bylinky a trochu citronové či limetové šťávy, nasekaný medvědí česnek, strouhaný křen... Anebo zkuste svoji oblíbenou chilli omáčku – skvěle funguje i sladká chilli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...