Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní nudlová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3278 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 564 g
Tuky 55 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá vegetariánská verze polévky pho vás vmžiku postaví na nohy a nabije energií.

Suroviny

na čtvrtky
celá palice, překrojená napříč
zázvor (čerstvý) 5 cm
v celku, oloupaný a podrcený
skořice 1 svitek
badyán 4 hvězdičky
celý
pepř celý ½ ČL
černý
vývar zeleninový 2 l
rostlinný olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený na kolečka
mrkev 1 ks
větší, na širší nudličky
hrášek cukrový 200 g
lusky překrájené
nudle rýžové 200 g
ploché
rybí omáčka 3 PL
1–3 lžíce podle chuti (a/nebo sójová omáčka + sůl podle chuti)
limetová šťáva
na dochucení
hnědý cukr
na dochucení
k podávání
koriandr čerstvý
lístky, na posypání
červená (podle chuti)

Postup

1

Rozpalte hrnec se silným dnem a nasucho na něm opečte cibuli, rozříznutou palici česneku a zázvor. Opékejte 4–5 minut, až zelenina začne pořádně hnědnout. Přidejte koření a opékejte také nasucho, až se výrazně rozvoní, míchejte, aby se nic nepřipálilo. Zalijte vývarem a společně vařte 30 minut.

2

V druhém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm pórek a mrkev, dokud nezměknou, případně můžete zeleninu pár minut dusit pod pokličkou. Cílem je, aby změkla, ale zachovala si barvu. Přidejte hrášek a opékejte jen chviličku, aby zůstal křupavý.

3

Mezitím do mísy vložte rýžové nudle a zalijte je vroucí vodou. Mísu přiklopte poklicí a nechte nudle změknout.

4

Hotový vývar slijte přes cedník do hrnce k zelenině. Dochuťte rybí omáčkou, solí, limetovou šťávou a troškou hnědého cukru, aby polévka získala typickou asijskou sladko-slano-kyselou chuť.

5

Nudle slijte, propláchněte, nandejte je do misek a zalijte polévkou. Přidejte výhonky mungo a podle chuti koriandr a nakrájenou chilli papričku.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete místo cukrových hrášků použít oloupané výhonky chřestu, plátky nakrájeného mladého fenyklu nebo třeba baby špenát.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...