Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

2.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4652 kcal
Bílkoviny 320 g
Sacharidy 242 g
Tuky 266 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřinová variace se u téhle původně anglické ,vyšší dívčí‘ – v originálu připravované z hovězí svíčkové – přímo nabízí. S přílohami a sklenkou červeného vína máte nedělní oběd jedna báseň.

Suroviny

jelení svíčková nebo hřbetu, očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
nerozválené
prošlehaný s 1 lžící vody
Na nádivku
ančovičky (konzerva) 2 ks
nasekané
slanina 4 plátky
uzené, nadrobno
malých, bílých, nadrobno
hořčice dijonská 2 PL
Na omáčku
vývar 300 ml
zvěřinový vývar drůbežího nebo hovězího vývaru
2 PL
červenorybízové želé
rozmarýn ½ ČL
nasekaný
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Na nádivku opečte jemně v pánvi na troše oleje sardelky, slaninu a houby, aby se propekly, ale nezabarvily. Vyklopte je do cedníku, aby z nich vykapala veškerá přebytečná tekutina. Pak je v misce promíchejte s hořčicí a nechte vychladnout.

2

Maso osolte, opepřete a na silném ohni opékejte na jiné pánvi z každé strany na troše oleje 30 sekund, aby zhnědlo. Pak ho položte stranou na mřížku postavenou nad plochou nádobu – díky tomu maso rychleji zchladne a vykape z něj přebytečná tekutina. Zachycenou šťávu uchovejte, později ji zužitkujete do omáčky.

3

Troubu předehřejte na 220°C a dejte do ní nahřát pečicí plech.

4

Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a uřízněte z něj 2 obdélníky, do kterých budou kusy masa dobře pasovat s malými okraji, když je do nich zavřete jako do knihy. Na jednu stranu obdélníků rozdělte a rozetřete nádivku (okraje nechte volné). Doprostřed vždy položte maso, okraj potřete připraveným žloutkem a potom vše přiklopte prázdnou stranou těsta. Přitiskněte a poskládejte okraje, aby bylo všechno dobře uzavřené.

5

Balíčky přeneste na nahřátý plech a pečte 15–20 minut, aby těsto zezlátlo a zkřupavělo. Pak vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte na tlusté plátky.

6

Mezitím připravte omáčku. Rozehřejte pánev od nádivky (nevadí, pokud v ní něco zbylo), vsypte mouku a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte a vmíchávejte vývar, přidejte zachycenou šťávu z masa a přiveďte k varu. Provařte cca 10–15 minut. Vmíchejte rybízové želé a nechte jej rozpustit. Dokončete nasekanými bylinkami, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

7

Plátky wellingtonu podávejte jen tak s omáčkou, anebo doplněné zeleninou vařenou v páře a bramborovou kaší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...