Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kakaový velikonoční beránek
Kakaový velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kakaový velikonoční beránek

4.5/5 Počet hodnocení: 12
Do 75 minut Snadné Na 1 beránka (forma o objemu 1,25–1,5 litru)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4886 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 543 g
Tuky 242 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tmavý beránek upoutá na první pohled. Nečekejte žádnou sušinku, o vláčnost kakaového těsta se postará šlehačka a trochu překvapivě také rozinky v rumu. Rozinky dodávají beránkovi nečekaný švih. Do těsta ovšem můžete přidat i kousky čokolády či nasekané ořechy.

V našem videoreceptu jsme upravili gramáž jednotlivých surovin – do naší formy na beránka by se původní množství nevešlo.

Skryt pre seznam

Suroviny

změklé + na vymazání formy
na vysypání formy
vejce 3 ks
velikosti L (nebo 4 velikosti M)
+ navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
minimálně 33 % tuku
rozinky 150 g
v rumu, slité a okapané

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

2

Do mísy dejte máslo a přisypte oba druhy cukru. Utřete dohladka. Poté přidejte vejce a vyšlehejte do nadýchané pěny. Ke směsi prosejte mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva. Nakonec přilijte smetanu a přidejte rozinky, dobře promíchejte a hladké těsto přesuňte do formy na beránka. Uhlaďte povrch a přiklopte víkem. Pečte asi 50 minut. Propečení otestujte špejlí.

3

Formu vyjměte z trouby a na cca 10 minut zabalte do vlhké utěrky. Sejměte víko. Když beránek trochu zchladne, pomocí prkénka ho opatrně vyklopte a nechte ležícího na zádech nejlépe na mřížce zcela vychladnout. Beránka ozdobte mašlí a jemně poprašte kakaem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...