Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapří krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2952 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 276 g
Tuky 132 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.

Suroviny

Na vývar
kapr 3 ks
kapří hlava popř. další ořez z ryb
přepůlená, zbavená kořínků, ale ve slupce
petržel 1 ks
nakrájená na větší kusy
mrkev 1 ks
nakrájená na větší kusy
celer ¼ ks
oloupaný
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
Na dokončení
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
očištěná, nastrouhaná nahrubo
petržel 1 ks
očištěná, nastrouhaná nahrubo
celer ¼ ks
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
mouka 1 PL
sůl
pepř
čertsvě mletý
Na krutony
nakrájené na tenké plátky
den staré, nakrájené na kolečka
K podávání
100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařené (viz Něco navíc)
petrželka
kudrnka
cca 1 lžička na porci

Postup

1

Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.

2

Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.

3

Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.

4

Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...