Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelové kuřecí kung pao
Karamelové kuřecí kung pao
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelové kuřecí kung pao

4.3/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2327 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 177 g
Tuky 124 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím jste odvážnější, tím tmavší můžete v tomhle receptu udělat karamel – vždycky si ale nachystejte odměřenou vodu, abyste mohli okamžitě zastavit proces karamelizace, až budete s barvou spokojeni.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 4 ks
škrob 1 PL
kukuřičný
sójová omáčka 5 PL
slunečnicový olej 1 PL
sušené, červené
česnek 2 stroužky
nakrájené na plátky
pepř ½ ČL
sečuánský
třtinový cukr muscovado světlý 2 PL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
rýžový ocet 1 PL
sezamový olej 1 ČL
nebo oříšky kešú
jarní cibulka 3 ks
narájená na 5cm kousky, bílá a zelená část zvlášť
rýže jasmínová
nebo nudle, k podávání

Postup

1

Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta. V míse smíchejte kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky, vložte maso a promíchejte. Marinujte 1 hodinu v chladničce. 

2

Pak rozehřejte olej ve velkém woku či velké hlubší pánvi. Kuřecí maso nechte okapat od marinády a osušte papírovými utěrkami (odstraňte marinádu). Spolu s chilli papričkami, česnekem a sečuánským pepřem je vsypte do woku nebo pánve a za stálého obracení opékejte 2–3 minuty, aby maso zhnědlo a chilli papričky začaly černat.

3

Pak všechno vyjměte na talíř a pánev vytřete dočista papírovými utěrkami. Do woku vsypte cukr, vlijte 50ml vody a vařte, aby směs získala karamelovou barvu. Odměřte 300 ml teplé vody a když karamel dosáhne požadované barvy, rychle ji vlijte do pánve. Přidejte zázvor, ocet, sezamový olej a zbývající sójovou omáčku, přiveďte opět k varu. Do pánve vraťte směs s kuřetem, přidejte arašídy či kešú a nechte bublat 20–25 minut, aby se omáčka zredukovala na konzistenci karamelu a obalila maso. Na poslední 2 minuty přidejte bílé části jarních cibulek, na posledních 30 sekund zelené. Podávejte s jasmínovou rýží nebo nudlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...