Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari z ožehnutého lilku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1157 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 127 g
Tuky 52 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ožehnutí lilků je v tomhle receptu naprosto zásadní. Dodá jídlu jedinečnou kouřovou příchuť. Pokud jste vegetariáni nebo všežravci, můžete si k tomuto veganskému kari dát na zjemnění hustý jogurt.

Suroviny

lilek 3 ks
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti (např. řepkový či slunečnicový)
římský kmín 1 PL
celý
nakrájená nadrobno
česnek 8 stroužků
oloupaných a nakrájených nadrobno
zelené, podlouhlé, nakrájené nadrobno
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice ¼ ČL
mletá
sůl 2 ČL
čerstvý, přebraný, omytý, osušený a pokrájený
K podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
na klínky
oranžová nebo červená, na kolečka (nebo víc, podle chuti)
nebo jiné měkké chlebové placky k podávání
či drobnější listy běžného (nemusí být)

Postup

1

Rozpalte gril v troubě na maximum. Každý lilek na deseti místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený alobalem. Pečte do úplného změknutí a spálení slupky (trvá to okolo půl hodiny). Ožehnuté lilky přeneste kleštěmi na talíř a nechte zchladnout.

2

Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a minutu na něm opékejte římský kmín. Pak přidejte cibuli. Na středním ohni ji opečte dozlatova, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte česnek a chilli papričky a opékejte ještě 2–3 minuty. Vlijte rajčata a přidejte koření a sůl. Vařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne a začne se z ní mírně vydělovat olej. Často míchejte. 

3

Mezitím zkuste, jestli už se dá s lilky pracovat. Každý podélně rozpulte a vydlabejte z něj měkkou dužinu. Malý kousek spálené slupky tu a tam nevadí, ale snažte se, aby nebyly velké. Dužinu nasekejte nahrubo a přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vařte 5–10 minut za častého míchání, aby byl špenát hotový podle va-šich představ.

4

Podávejte posypané čerstvým korian-drem, červenou cibulí a chilli papričkou. Doplňte chlebovými plackami a popřípadě i baby špenátem.

NĚCO NAVÍC
Propíchaný lilek také můžete položit každý na jeden plynový hořák nebo venku na žhavé uhlí v grilu, popřípadě na mřížku položenou přímo nad ním. Nechte lilky opalovat 8 minut (platí pro hořák). Během této doby se jich nedotýkejte. Pak je obraťte pomocí kleští a opékejte dalších 8 minut, opět bez dotýkání. Z děr bude unikat pára. Během této doby neopouštějte kuchyni (otevřete okno dokořán nebo zapněte výkonnou digestoř) ani se nevzdalujte od grilu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...