Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koblihy domácí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 47
Do dvou hodin Snadné Na 50 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12633 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 1090 g
Tuky 745 g
Vláknina 139 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezkonkurenční rodinný recept na domácí koblihy od naší čtenářky Jaroslavy Nuslové doslova milujeme! Jsou jednoduché, nadýchané, plné domácí zavařeniny a chutnají jak od babičky. Výborný dezert, nebo klidně sladké hlavní jídlo, na kterém si pochutnáte celá rodina.

Suroviny

vlažné (nebo podle potřeby)
máslo 100 g
rum 5 PL
tuzemák
strouhaná
mouka pšeničná hrubá 100 g
+ na vysypání plechu
sůl 1 špetka
jahodová zavařenina ½ kg
zavařenina dle chuti, nebo makové či jiné oblíbené náplně (tvaroh, čokoláda)
olej ½ l
na smažení

Postup

1

Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.

    2

    Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. 

      3

      Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.

        4

        Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.

          5

          Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, máte hotovo.

          TIPY & TRIKY od Jaroslavy Nuslové:

          • Vykrajování. Postupuju jako při plnění buchet; vrstvy těsta se při smažení nemůžou oddělit a náplň nevyteče. Moje tchyně zase těsto rozválela na dva centimetry a skleničkou si na polovinu plátu vyznačila kolečka, ale nedokrojila je. Po pokladení náplní se druhá polovina těsta překlopí a podle hrbolků, které vyznačují náplň, se kolečkem a skleničkou nebo vykrajovátkem dokrojí. Postupovat se dá i tak, že těsto rozválíte a skleničkou s omoučenými okraji vykrojíte kolečka. Do páru se pak spojují náplní.
          • Náplň. Nejraději používám bílý mák – sama si ho pěstuju –, ale když mi dojde, koupím si hotovou náplň z modrého máku, která se už nemusí mlít. Vyrábí ji firma Kovandovi, gastronomické dekorace a speciality. K dostání například v Globusu, Makru a Kauflandu, ale i v běžných menších obchodech. 
          • Smažení. Košík na smažení využívám nejen na koblihy, ale i na řízky nebo třeba na hranolky. Je to vlastně improvizovaná fritéza.

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/6

          Komentáře

          21.02.2009 15:04
          Koblížky jsou výborné, již jsem je jednou dělala a povedly se na výbrnou, nyní se na ně chystám zas a už se mi zbýhají sliny. Jen je dělám z poloviční dávky, páč z kila je toho opravdu strašnej hafec. Nejlepší je meruňková marmeláda, pro manžela udělám s makem.
          26.02.2007 19:07
          Koblihy jsou naprosto fantastické. Plnila jsem je i čokoládou a i ty jsouu super. Žloudky sice v postupu nejsou, ale rozetřela jsem je s máslem a cukrem. Vřele doporučuji!!!
          01.08.2007 23:21
          věřím,že Vaše koblihy byly i jsou úžasné,ale prosím,žlouTky a ne žlouDky!!kazí mi to kulinářský zážitek.dík
          20.12.2014 07:55

          žloutkový hlupecký gurmán

          02.03.2008 20:22
          Koblihy jsou vyborne, jen ty zloutky tam jaksi v postupu napsane nebyly. Ale ty zloutky tam muzete do toho testa dodat i kdyz testo je hotove.
          10.02.2007 11:19
          A co těch 5 žloutků ?

          Apetit magazín

          KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
          • Kvízy

          KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

          Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...