Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kokosovo-medové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 116
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2327 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 195 g
Tuky 156 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejspíš tradičně na Vánoce pečete tmavé pracny s kakaem a ořechy. Dejte šanci i těmto zlatavým pracnám s kokosem a medem. Když je ještě horké obalíte v domácím vanilkovém cukru, budou přímo božské.

Suroviny

med 1 PL
máslo 120 g
změklé + navíc na vymazání formiček
rum 1 ČL
smíchaný s vanilkovým, na obalení

Postup

1

Na vál prosijte mouku, přidejte kokos, cukr, med, máslo, citronovou šťávu i rum a vypracujte vláčné těsto.

2

Z těsta vyválejte váleček, odkrajujte z něj kousky a vtlačujte je do máslem vymazaných formiček na pracny. Přeneste je na plech a pečte při teplotě 160 °C zhruba 8–10 minut. Ještě teplé pracny vyklopte a obalujte ve směsi cukrů.

NĚCO NAVÍC
Cukr na obalování buď můžete klasicky promíchat moučkový cukr s vanilkovým nebo si vyrobit vlastní – do nádoby s moučkovým cukrem vložte vanilkový lusk a nechte ho tam pár dní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

11.12.2017 13:48

Dobrý den, já měnila pouze rum za medovou metaxu ;-), ale jinak jsou skvělé! Jsou křehoučké, nádherně voní a ještě lépe chutnají! A já jdu koupit další kokos a udělat ještě alespoň 2 várky, jelikož tu první zkušební, jsem málem snědla sama :-)

12.12.2017 11:30

Dobrý den, Ivano,
máme radost, že vám pracny takhle zachutnaly a hlavně, že se vydařily na výbornou :-)! A děkujeme za originální nápad s medovou Metaxou! Přejeme krásné Vánoce, redakce Apetitu

11.12.2017 10:10

Dobrý den, také jsem měla problém těsto dát dohromady. Musela jsem přidat o 60g másla, 3 lžíce medu a 3 lžíce rumu více, ale i tak se těsto do tvaru spojí jen zmáčknutím, rozhodně ne vybavením válečku. Opravdu mě to zklamalo. Ingredience stojí dost peněz a výsledek k pláči. Snad se to po upečení nebude lámat a drolit.

12.12.2017 11:29

Dobrý den, Renato, tenhle recept je zkrátka začarovaný :-(. Ovšem děkujeme za potvrzení, že problém není úplně ojedinělý. Někomu funguje bez problému, hodnocení má vysoké, ale očividně bude třeba, abychom ho v nějaké volnější chvíli otestovali. Doufáme, že alespoň jeho chuť vynahrazuje ty problémy při přípravě. Přejeme krásné svátky bez dalších zádrhelů, redakce Apetitu

09.12.2014 09:59

Dobrý den, nemáte k tomuto receptu natočené video? :-) Pomohlo by mi to s přípravou. Děkuji

13.10.2015 16:53

Dobrý den, bohužel nemáme, ale děkujeme za hezký tip na vánoční videa. :)

08.11.2017 23:55

Podle receptu to nejde...moukaa, cukr a kokos a jen málo tekutých přísad?L Tvrdé a tuhé, není tam žádný tuk...nejde to spojit dohromady, přidala jsem i trochu tuku a stejně na nic, už nedělám

09.11.2017 17:31

Dobrý den, paní Kratochvílová, moc nás mrzí, že se cukroví nepodařilo. V ingediencích je ovšem 120 g másla? Poměr by tak měl sedět - tedy zhruba dvojnásobek suchých ingrediencí k "mokrým". Ovšem pokud se i s tímto množstvím tuku těsto rozpadalo, možná by pomohlo přidat třeba žloutek nebo 1 menší vejce. Ale pak by možná pracny nebyly tak křehké.

12.11.2017 04:33

120g másla není tuk? Možná by to chtělo nejdřív si to pořádně přečíst a až pak kritizovat.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...