Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Košarí
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4150 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 587 g
Tuky 126 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základ košarí do Egypta přivezli indičtí vojáci v uniformách britského impéria. Vařili si rýži s čočkou, což bylo v podstatě kičrí. Egypťané pokrm pojali po svém a dnes považují košarí za národní jídlo. „Košarí způsobuje komplex všem egyptským hospodyním – jako typické pouliční jídlo je totiž nejlepší, když se vaří ve velkém množství. Evropané ale jistě ocení i chuť jeho domácí verze,“ prozrazuje Mohamed Hassan, od kterého jsme recept získali.

Suroviny

nebo předem uvařená
sůl
pepř
čerstvě mletý
malá, přepůlená
velká, nakrájená na kolečka
slunečnicový olej 5 PL
nudle 2 PL
tenké polévkové
rýže 250 g
nejlépe krátkozrnná
čočka 250 g
vývar zeleninový 500 ml
těstoviny 250 g
například špagety
Na rajčatovou omáčku
červená
utřený s trochou soli
koriandr čerstvý 2 ČL
mletý
slunečnicový olej 1 PL
jablečný ocet 2 PL

Postup

1

Cizrnu uvařte se lžičkou soli a menší cibulí doměkka, slijte, ale část cizrnové vody uchovejte (viz Něco navíc). Uvařenou cizrnu pak také odložte stranou.

2

V malém rendlíčku na 4 lžících oleje smažte kolečka z velké cibule se lžičkou soli dozlatova a dokřupava.

3

Pak ji vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku.

4

Do horkého oleje vložte polévkové nudličky a smažte, dokud nezezlátnou.

5

Potom olej i s nudličkami přemístěte do většího kastrolu, přisypte rýži a čočku, promíchejte a přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte zakryté vařit, dokud není rýže a čočka měkká.

6

Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte, přidejte k nim nasekanou chilli papričku, protlak, 1 lžíci česneku se solí, 1 lžičku mletého koriandru a nechte na mírném ohni 20 minut probublávat.

7

Na malé pánvičce na lžíci oleje opečte zbylý utřený česnek a zbytek mletého koriandru. Když se koření rozvoní, přidejte lžíci octa a vlijte do rajčatové omáčky. Omáčku udržujte v teple.

8

Uvařte těstoviny al dente, vodu slijte a do těstovin vmíchejte poslední lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.

9

Na talíře dejte vždy vrstvu rýže s čočkou, pak těstoviny a trochu rajčatové omáčky, nakonec cizrnu a smaženou cibuli. Zbylá rajčatová omáčka se servíruje v misce vedle a dávkuje se podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Egypťané k pokrmu servírují ještě omáčku da’a, jež vznikne krátkým povařením trošky odložené cizrnové vody s 5 utřenými stroužky česneku, solí, po 1/2 lžičce mletého koriandru a mletého římského kmínu, s mletým chilli podle chuti a 1 lžící jablečného octa.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...