Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 17
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3399 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 83 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Suroviny

houby 500 g
směs, lesní
olivový olej 1 PL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
pórek 1 ks
na plátky
tymián 1 ČL
vývar kuřecí 750 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
prosciutto 4 plátek
lze nahradit jinou sušenou šunkou, na nudličky

Postup

1

Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky.

2

V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut.

3

Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte.

4

Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

5

Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

6

Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova.

7

Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...