Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová vločková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2404 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 131 g
Tuky 158 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévku můžete po vyjmutí petrželky promixovat, nás ale bavilo, že je jemná a zároveň je v ní do čeho kousnout.

Suroviny

nakrájená nadrobno
jemné
mrkev 1 ks
nakrájená nadrobno nebo nastrouhaná nahrubo
petrželka 2 snítky
hladkolisté či kudrnky
vývar zeleninový 1 l
studený
sůl
pepř
čerstvě mletý
30–31% – 1 kelímek
Na posypku
dýňová semínka 1 hrst
nebo slunečnicová semínka
mandle 1 hrst
nebo mandlové lupínky či vlašských ořechů (může být i směs)
K podávání
pažitka
nasekaná
vejce 4 ks
pošírovaná (viz Něco navíc) či uvařená nahniličko a nakrájená
řeřicha 1 bal
nastříhaná nebo jiné mikrobylinky

Postup

1

V hrnci opečte na másle na mírném až středním ohni cibuli dosklovita, přisypte vločky a ještě asi 2 minuty opékejte za stálého míchání. Přidejte mrkev a petrželku, vlijte vývar, osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte do úplného změknutí vloček i zeleniny, cca 10–15 minut. Mezitím opražte přísady na posypku a připravte vše ostatní k podávání.

2

Až budou oves i zelenina měkké, odstraňte petrželku a podle potřeby nařeďte polévku trochou vody či dalším vývarem. Vmíchejte do ní smetanu, prohřejte, ale už nevařte. Podávejte s posypkou a uvedenými surovinami.

NĚCO NAVÍC
Na pošírovaná vejce do mírně probublávající vody v rendlíku vlijte 2 lžíce octa. Vejce vždy po jednom rozklepněte do hrnku a pak přelévejte do vody. Vařte 3–4 minuty. Vyndavejte je pomocí ploché naběračky a osušte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...