Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetové gyozy s vývarem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1261 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 165 g
Tuky 18 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácími knedlíčky gyoza vždy oslníte. Tahle elegantní verze s vývarem hravě obstojí jako první chod luxusního oběda či večeře.

Suroviny

krevety 250 g
vařené, loupané, nakrájené nadrobno
opražené nasucho, nasekané
pažitka 1 svazek
nakrájený nadrobno + k podávání
čínské
sójová omáčka 1 PL
světlá
zázvor (čerstvý) 6 cm
polovina nastrouhaná, polovina nakrájená na plátky
sezamový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
kulaté plátky těsta na gyozy
čaj 2 ČL
zelený
vývar zeleninový 1 l
třtinový cukr 2 ČL
rostlinný olej

Postup

1

Krevety promíchejte s arašídy, pažitkou, rýžovým vínem, sójovou omáčkou, nastrouhaným zázvorem a 1 lžící sezamového oleje, osolte a opepřete.

2

Do středu každého plátu těsta na knedlíčky dejte zhruba lžíci náplně, okraje těsta potřete vodou, těsto přeložte na půl, aby vznikl tvar půlměsíce, a prsty okraje těsta stiskněte k sobě, vytvarujte do vlnek a položte zvlněným okrajem nahoru na pracovní desku. Postupně takto spotřebujte všechnu náplň. 

3

Do džbánu dejte čaj a zalijte jej vroucím vývarem, nechte 2 minuty louhovat a sceďte do rendlíku. K ochucenému vývaru přidejte zázvor nakrájený na plátky, mirin a cukr a nechte zhruba 5 minut zvolna provařit.

4

V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci oleje a vyskládejte do ní gyozy spojem nahoru. Opékejte je asi 2 minuty, aby zespoda byly dozlatova, poté do pánve vlijte cca půl hrnku vody a rychle přiklopte. Nechte 5 minut vařit v páře pod pokličkou, dokud se všechna voda nevyvaří. Pokud poté kraje gyoz vypadají bílé a nedovařené, přidejte ještě trochu vody, opět přiklopte a ještě minutku vařte. 

5

Podávejte v hlubokých talířích s vývarem, zdobte další pažitkou.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...