Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetový koktejl
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.1/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 708 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 13 g
Tuky 47 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jídelních lístcích dobrých restaurací už se s krevetovým koktejlem nejspíš nesetkáte a přitom ještě před pár desetiletími patřil k oblíbeným předkrmům s nádechem luxusu. Přiznáváme ale, že pro nás – v domácí variantě – neztratil své kouzlo. Naše verze vychází z britských receptů a z toho, jak si ho vybavujeme z dávných dob.

Suroviny

little gem salát 2 ks
srdíčka natrhaná na kusy
oloupaná a nakrájená na kostičky
krevety 250 g
pěkné, loupané, předvařené, rozmrazené (připravené k použití)
tenké plátky nebo klínky, k podávání
Na koktejlovou omáčkou
majonéza 4 PL
kečup 2 ČL
červené, pár kapek nebo podle chuti

Postup

1

Salátová srdíčka rozdělte do 4–6 vychlazených skleniček. Přidejte okurku. V míse smíchejte majonézu, kečup a tabasco, dolaďte šťávou z citronu a mletou paprikou. Na salát rozdělte krevety a omáčku (lze je napřed promíchat), podávejte ozdobené citronem a podle chuti poprášené další mletou paprikou.

NĚCO NAVÍC
Koktejlová omáčka, zvaná též seafood sauce, v Británii také omáčka Marie Rose, je jednou z mnoha, při jejichž přípravě se kombinuje majonéza a kečup. Podobá se jí například fry sauce (,hranolková omáčka‘), v níž na 1 díl kečupu připadají 2 díly majonézy. Dále sem patří argentinská salsa golf, sestávající z majonézy a kečupu dochucených papričkami, oreganem a římským kmínem. Více přísad se snoubí v americké zálivce Tisíc ostrovů: majonéza, citronová a pomerančová šťáva, paprika, worcesterská omáčka, hořčice, ocet, smetana, chilli omáčka, rajčatové pyré, kečup a/nebo tabasco. Poněkud jednodušší ruský dresink – a rovněž americký – je směsí majonézy a kečupu doplněnou křenem, chilli papričkami (pimentos), pažitkou, hořčicí a kořením.

AMERICKÝ KREVETOVÝ KOKTEJL
Vynechte salát a okurku. Do misek či sklenek rozdělte omáčku smíchanou ze 120 ml kečupu či chilli omáčky, 2 lžic smetanového křenu, cca 1/4 lžičky krupicového cukru, cca 1/2 lžičky vločkové soli, cca 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžiček čerstvé citronové šťávy, pár kapek tabasca, pár kapek worcesterské omáčky a 2 drcených stroužků česneku. Na okraje nádob ,zavěste‘ krevety tak, aby byly nanejvýš jen mírně smočené v omáčce. Ozdobte citronem a koprem či petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...