Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kubánské kuře
Kubánské kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kubánské kuře

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2254 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 288 g
Tuky 68 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kubánské kuře vám zaručeně učaruje exotickou chutí a vůní citrusů. V receptu totiž zazáří pomeranče, limety i citrony. Přílohy doporučujeme hned dvě, bílou quinou a černé fazole. 

Suroviny

Na kuře
česnek 10 stroužků
sůl 2 ČL
menší, nestrouhaná
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
římský kmín 1 ČL
mletý
oregano ½ ČL
sušené
oregano 1 PL
čerstvé, lístky nasekané (pokud nemáte čerstvé oregano, použijte celkem 1 lžíci sušeného)
olivový olej 60 ml
kuře 1 ks
rozdělené na půl
Na přílohu
quinoa 100 g
bílá
fazole černé 400 g
1 konzerva, fazole scezené a okapané
limetová šťáva
koriandr čerstvý
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte v hmoždíři se solí na pastu. Ze 3 pomerančů, limet a citronů vymačkejte šťávu a smíchejte ji s česnekem, nastrouhanou cibulí, kořením a bylinkami. Vešlehejte olivový olej. Kuře osolte, pak jej vložte do velkého uzavíratelného sáčku, zalijte 2/3 marinády, vytlačte vzduch a co nejvíc marinády vmasírujte do kuřete. Nechte 3–12 hodin odležet v chladu, občas otočte, aby se kuře marinovalo ze všech stran.

2

Maso vyndejte z lednice nejméně 30 minut před plánovaným pečením. Rozehřejte troubu na 180°C. Kuře položte do pekáče, zbylé dva pomeranče rozkrájejte na půlkolečka a rozložte kolem masa. Pečte cca 1 hodinu dozlatova, během pečení občas potírejte zbylou marinádou.

3

Zatímco se kuře peče, připravte přílohu. Quinou několikrát dobře propláchněte a pak zalijte 200 ml vody. Osolte. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte na mírném ohni 15–20 minut, dokud nevstřebá všechnu tekutinu. Odstavte a nechte ještě 5 minut pod pokličkou, pak načechrejte vidličkou. Promíchejte s fazolemi a limetovou šťávou. Podle potřeby dosolte a opepřete a posypte lístky koriandru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...