Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kulajda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 136
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1215 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 118 g
Tuky 61 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční polévka s houbami, kulajda, je dost vydatná, aby posloužiila jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky. Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce ale nesmějí chybět brambory, houby, smetana a vejce, případně kopr. 

Suroviny

Postup

1

Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

2

Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte.

3

Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

09.06.2015 10:52

Vynikající! snědli jsme ji na posezení :)

24.02.2010 06:55
Tenhle recept stojí opravdu za to. Je výborná.
27.10.2008 16:12
U nás se Kulajda nikdy nevařila, dělávali jsme jen klasickou houbovku. Takže nevím, jaké verze je "ta správná" ale tento recept byl s čerstvým koprem naprosto vynikající.
09.06.2008 12:17
Když se tam dá ještě kopr a vejce, je to podle mě koprovka s houbama a ne kulajda. Tu dělám jen houby, brambory, zakys smetana a zahuštěné a je to dokonalé i takhle jednoduše.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...