Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na víně a smetaně se špenátem
Kuře na víně a smetaně se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na víně a smetaně se špenátem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2811 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 87 g
Tuky 201 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře na víně a smetaně je vždycky dobrý nápad. Díky přípravě v pomalém hrnci bude maso neuvěřitelně šťavnaté. V receptu můžete snadno obměnit zelený prvek v omáčce – špenát můžete nahradit kadeřávkem (bez tuhých řapíků) nebo pórkem nakrájeným na jemná kolečka.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 500 g
nebo prsní řízky s kůží (mohou být i s kostí a křídlem jako supreme)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
tymián 2 PL
odrhnuté lístky + na ozdobení
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
hořčice dijonská 3 PL
nahrubo pokrájený
strouhaný
Na celerové pyré
celer 500 g
nakrájený na kostičky
sůl

Postup

1

Kuřecí maso osolte, opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných tymiánových lístcích. V pánvi (nebo přímo v pomalém hrnci, pokud to model přístroje umožňuje) rozehřejte trochu oleje a opečte na něm kuře ze všech stran dozlatova. Kuře vyjměte a na oleji a tuku z masa krátce opečte šalotky, na poslední chvíli přisypte česnek.

2

Opečené šalotky a česnek přendejte do pomalého hrnce, přidejte víno a hořčici. Rozmíchejte. Do tekutiny vložte kuře opečenou kůží nahoru a nastavte hrnec na nízký výkon (low) na 4–6 hodin, podle velikosti masa. Hodinu před koncem vaření přilijte smetanu.

3

Zatímco se kuře vaří, připravte celerové pyré. Na másle opečte dozlatova očištěný bulvový celer, nakrájený na kostičky. Přilijte vodu, aby byl celer jen těsně ponořený. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, přiklopte a duste doměkka. Rozmixujte, vlijte a vmíchejte smetanu ke šlehání podle potřeby (cca 200 ml) a osolte.

4

Dvacet minut před koncem vaření kuře odklopte, vsypte nasekaný špenát a parmazán, vmíchejte do omáčky. Podávejte s celerovým pyré, posypané lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Obdobným způsobem jako kuřecí díly můžete připravit také naporcovaného králíka, doba vaření na nízký výkon (low) pak bude 6–7 hodin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...