Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s oříškovou omáčkou, pečeným tuřínem a lesními houbami
Kuře s oříškovou omáčkou, pečeným tuřínem a lesními houbami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Kuře s oříškovou omáčkou, pečeným tuřínem a lesními houbami

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2702 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 121 g
Tuky 196 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se šéfkuchařkou Oliou Hercules a pestrou podzimní úrodu proměnili v lahodný pokrm s východoevropským twistem. Výsledek je aromatický, hřejivý a plný chuti. 

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
Na kuře
kuře 1 ks
rozporcované na 8 dílů (nebo směs horních stehen a paliček)
nakrájená nahrubo
česnek 2 stroužky
nasekané
mrkev 1 ks
vydrhnutá a nakrájená nahrubo
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 800 ml
nebo zeleninový
lískové oříšky 200 g
opražené nasucho, loupané
červená, nasekaná nahrubo (pokud chcete jídlo jemnější, zbavte papričky semínek)
Na pečený tuřín s houbami
vodnice 6 ks
nebo lépe malé baby tuříny překrojené nebo 1–2 větší tuříny podle velikosti, prekrojené na čtvrtky
lesní houby 200 g
hříbky, lišky – očištěné
česnek 3 stroužky
na plátky
estragon 2 snítky
lístky odrhnuté
tymián 2 snítky
lístky nasekané

Postup

1

Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí díly ze všech stran dozlatova. Vyjměte kuře z pánve, vsypte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Na středním ohni opékejte cca 10 minut do změknutí, průběžně míchejte.

2

Vraťte kuře do pánve, osolte, opepřete a vlijte vývar. Opražené lískové oříšky a chilli společně umelte v malém mixéru nebo food processoru na pastu. Pastu přidejte do pánve ke kuřeti a zelenině a dobře ji rozmíchejte s vývarem. Nechte na plotně bublat 35–40 minut, čas od času promíchejte, aby se vzniklá omáčka nepřichytila ke dnu hrnce.

3

Rozehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Do pekáčku nalijte 2 lžíce oleje a nechte jej v troubě rozpálit. Vsypte do pekáčku tuříny a osolte. Pečte 10 minut, pak přidejte houby – menší v celku, větší nakrájejte. Po dalších 10 minutách přisypte plátky česneku a většinu bylinek (trošku si ponechte na ozdobu). Pečte 2 minuty, pak vytáhněte z trouby. Podávejte společně s kuřetem, posypané zbylými bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...