Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí madrás
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 70
Do 75 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1503 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 127 g
Tuky 76 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor, kuřecí Madrás vyvolává závislost! Indické kari s kuřecím masem je senzační jídlo z jednoho hrnce, které zasytí a jeho pikantní chuť je nezapomenutelná. A pokud nevěříte, recept na Madrás vyzkoušejte.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
oloupaná, nakrájená nadrobno
až 4 ks, nakrájená, podle chuti zbavené semen
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný, nastrouhaný
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletá semena
kari koření 6 listů
čerstvé nebo mražené
chilli sušené 1 ČL
dle chuti
kuře 1 ks
celé, naporcované na stehna, prsa a paličky
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý
rajče 400 g
nakrájená
garam masala 1 ČL
koriandr čerstvý
na ozdobu
z 0,5 citronu, lze nahradit limetovou

Postup

1

V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji změknout; trvá to asi 5 minut. Přihoďte chilli papričky, česnek a zázvor a nechte 2–3 minuty opékat. Přisypte kurkumu, kmín, koriandr, listy kari, chilli koření a nechte ještě asi minutu opékejte.

2

Kuře osolte, opepřete, přidejte do pánve a opečte ho. Přilijte 300 ml vody, přidejte rajčata a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte madrás půl hodiny pobublávat (pokud se bude voda vypařovat příliš rychle, dolijte ji). Nakonec přisypte koření garam masála a nechte odkryté ještě 10 minut vařit.

3

Na závěr dochuťte citrusovou šťávou a podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

NĚCO NAVÍC
Množství chilli papriček a koření si můžete upravit podle vlastních preferencí.

Pálivé madrás
Toto kari se jmenuje podle regionu v jihovýchodní Indii, kde vzniklo. Madrás je název pro prášek kari i pokrm – kořeněné karí, které můžete dělat s kuřetem, vepřovým či jehněčím masem, a navzdory indických zvykům můžete potkat i variantu s mletým hovězím. Typické madrás má červenou barvu po papričkách a kurkumě a sladkokyselou chuť určenou rajčaty, citronem, limetkou nebo octem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...