Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 38
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2813 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 326 g
Tuky 115 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté lívance se pomalu opékají na pánvi a jejich omamná vůně vytáhne z postele i ty největší ospalce. Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru s jahodami a šlehačkou, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen! Lívance jsou nadýchané, jemné a rozhodně doporučujeme recept vyzkoušet. Jahody a šlehačka rozhodně nejsou podmínkou, podávejte je klidně tradičně, obalené ve skořicovém cukru.

Suroviny

mléko 500 ml
až 600 ml, vlažné
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
semínka vyškrábnutá
olej
na vytření pánve
K PODÁVÁNÍ
jahody 300 g
očištěné
(můžete použít i crème fraîche)
semínka vyškrábnutá
jahodový sirup (viz Něco navíc)
bazalka
čerstvá, na ozdobu
sněhové pusinky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.

2

Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka.

3

Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

4

Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.

5

Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku).

6

Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.

NĚCO NAVÍC - Jahodový sirup:

  • Do hrnce dejte 500 g přepůlených jahod, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody.
  • Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
  • Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte.
  • Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie).
  • Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
  • Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance.

V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...