Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilek s terijaki omáčkou a rýží
Lilek s terijaki omáčkou a rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilek s terijaki omáčkou a rýží

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 301 g
Tuky 52 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek ochotně přebírá chuti jiných surovin. Kombinace s omáčkou terijaki je přímo božská. Téhle lehké večeře jsme se nemohli nabažit!

Suroviny

olivový olej 2 PL
lilek 4 ks
menší lilky, rozpůlené, na řezu mělce naříznuté do mřížky ostrým nožem
rýže jasmínová 200 g
mražený hrášek 150 g
zbavená semínek a nakrájené natenko
česnek 3 stroužky
stroužky podrcené a nakrájené nadrobno
terijaki omáčka 100 ml
voda 2 PL
sezamový olej 2 ČL
z praženého sezamu
z 1 a 1/2 nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, zbývající 1/2 nakrájená na tenké klínky
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na tenká kolečka
sezamová semínka
opražená, k podávání, nejlépe směs bílých a černých
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrhané a podle potřeby nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Olej rozehřejte v pekáči, do kterého se tak akorát vejdou lilky. Vložte lilky řezem dolů a pečte 15 minut.

2

Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu a na poslední 3–4 minuty přidejte hrášek. V misce či džbánku smíchejte chilli papričky, česnek, omáčku terijaki, 2 lžíce studené vody a sezamový olej.

3

Troubu stáhněte na 200°C. Lilek obraťte, polijte doladěnou omáčkou terijaki a pečte dalších 15 minut. Vyjměte z trouby, pak vmíchejte do omáčky v pekáči limetovou kůru a šťávu. Mezi lilky naklaďte rýži s hráškem. Posypte jarními cibulkami, sezamovými semínky a koriandrem. Podávejte doplněné klínky limety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...