Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maďarská rybí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1509 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 60 g
Tuky 67 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

Suroviny

hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
nakrájená nadrobno
pálivá nebo sladká, podle chuti
zbavená semínek a nakrájená na proužky
velká, masitá – spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
v celku
celer ½ ks
v celku
sůl
čerstvě namletý
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 svazek
hladkolistá
ryba 800 g
větší kusy filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
jemná kolečka
k podávání
k podávání

Postup

1

Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2

Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3

Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

VÁNOCE V MAĎARSKU
Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...