Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinová roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3651 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 251 g
Tuky 259 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškotová roláda je klasický ‚babičkovský‘ moučník: vypadá báječně a není obtížná na přípravu. Ostatně babička ji zvládla upéct jen tak mezi vařením několika chodů... Jediné, co jsme inovovali je krém – místo máslové klasiky jsme zvolili lehčí variantu z mascarpone a šlehačky. Tenhle lehký krém se k nadýchanému piškotu a čerstvým malinám báječně hodí. 

Suroviny

Na těsto
na vytření plechu (nebo olej na pečení ve spreji)
vejce 4 ks
najemno nastrouhaná
sůl 1 špetka
na posypání utěrky
Na náplň
nebo více, podle chuti + na poprášení
maliny 300 g
máta lístky
na ozdobení (není nutné)

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Menší plech o rozměrech 26 x 38 cm lehce potřete máslem nebo postříkejte slabě olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.

2

Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem na střední rychlost, aby se cukr začal rozpouštět. Pak vsypte citronovou kůru a sůl a zvyšte rychlost na středně vysokou. Pokračujte ve šlehání 8–10 minut, dokud nevznikne hustá a světlá pěna.

3

Do pěny prosejte mouku a stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Nalijte těsto na plech a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby a pečte cca 8–10 minut, dokud není piškot zlatavý a na dotek pružný. Vyjměte z trouby. 

4

Látkovou čistou utěrku rozprostřete na pracovní desku a poprašte moučkovým cukrem. Překlopte upečený horký piškot na utěrku, sejměte opatrně pečicí papír a pevně i s utěrkou po kratší straně zarolujte. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

5

Na náplň vyšlehejte společně mascarpone, smetanu a moučkový cukr. Polovinu malin rozkrojte na půl.

6

Vychladlý piškotový korpus rozbalte a rovnoměrně potřete náplní (část si ponechte na ozdobu) a posypte kousky malin. Opatrně znovu srolujte a pomocí utěrky utahujte. Roládu položte švem dolů na servírovací talíř. Uložte zpevnit do lednice. Zbylou náplň jemně smíchejte se dvěma lžícemi mléka, aby trochu povolila, a naneste ji navrch rolády. Poklaďte malinami a lístky máty.

7

Před podáváním seřízněte konce, aby měla roláda elegantní vzhled, a pocukrujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...